Kriza je šansa za stvaranje kvalitetnih brendova

Bez autora
Jan 25 2011

Od ugovora o suradnji pet tvrtki koje se bave proizvodnjom tekstila, obuće te satova s renomiranim mladim dizajnerima, koji u zadnje vrijeme dobivaju sve više priznanja u svijetu, koristi bi mogli imati svi. Prije svega, mladi kreativci napokon će biti u prilici da se njihove kolekcije pretoče u veće serije, dostupnije većem broju zainteresiranih kupaca. S druge strane, tvrtke koje su se odlučile na tu suradnju dobivaju dozu šarma koja bi njihove kolekcije mogla učiniti privlačnijima kupcu, a ukupno gledano, tekstilne kolekcije iz Hrvatske prepoznatljivije i u svijetu. U HGK-u, koji je pratio suradnju i podržao potpisivanje ugovora između tvrtki i dizajnera, nadaju se, naime, da bi ta suradnja mogla postati osnova za stvaranje prepoznatljivog hrvatskog brenda u tekstilnoj industriji. Upravo zbog toga, posebno je zanimljivo da projekt ostaje otvoren za sve tvrtke i dizajnere koji se naknadno požele uključiti, čime se napokon oživotvoruju dugogodišnje ideje o povezivanju kreatora i industrije.

Kriza je šansa za stvaranje kvalitetnih brendovaOd ugovora o suradnji pet tvrtki koje se bave proizvodnjom tekstila, obuće te satova s renomiranim mladim dizajnerima, koji u zadnje vrijeme dobivaju sve više priznanja u svijetu, koristi bi mogli imati svi.

Prije svega, mladi kreativci napokon će biti u prilici da se njihove kolekcije pretoče u veće serije, dostupnije većem broju zainteresiranih kupaca. S druge strane, tvrtke koje su se odlučile na tu suradnju dobivaju dozu šarma koja bi njihove kolekcije mogla učiniti privlačnijima kupcu, a ukupno gledano, tekstilne kolekcije iz Hrvatske prepoznatljivije i u svijetu.

U HGK-u, koji je pratio suradnju i podržao potpisivanje ugovora između tvrtki i dizajnera, nadaju se, naime, da bi ta suradnja mogla postati osnova za stvaranje prepoznatljivog hrvatskog brenda u tekstilnoj industriji. Upravo zbog toga, posebno je zanimljivo da projekt ostaje otvoren za sve tvrtke i dizajnere koji se naknadno požele uključiti, čime se napokon oživotvoruju dugogodišnje ideje o povezivanju kreatora i industrije.

U HGK-u posebno ističu da se nadaju kako će rezultati u tekstilnoj industriji biti poticaj i za povezivanje dizajnera s tvrtkama u drugim segmentima proizvodnje, posebno u proizvodnji namještaja. Kod potpisivanja ugovora posebno je istaknuto da u tekstilnoj industriji bilježimo oko 4200 izgubljenih radnih mjesta, dok posao trenutačno ima oko 21.000 trekstilaca, a zadnjih desetak godina bilježi se stagnacija i pad proizvodnje. »Na tržištu opstaju oni kreativni«, upozorila je tada Vesna Trnokop Tanta, potpredsjednica HGK, zadužena za gospodarstvo, europske integracije i pitanja EU-a.

Kako doznajemo u dvije tvrtke od pet potpisnica ugovora o suradnji - konkretno od Arsena Marića, rukovoditelja komercijalnog sektora Arene, modne kuće iz Pule, i Željka Matuncija, direktora prodaje i marketinga tvrtke San Peter, koja se bavi proizvodnjom kožne galanterije - ta se kreativnost proteklih nekoliko godina u velikoj mjeri morala usmjeravati na prilagođavanje poslovne politike otežanim uvjetima na tržištu.

»Od 2008. godine susreli smo se s otežanim uvjetima na tržištu, ali smo uspjeli pozitivno poslovati, jer smo na vrijeme prilagodili poslovnu politiku te radili na optimizaciji troškova«, kaže Arsen Marić te dodaje da je to za Arenu značilo odustajanje od doradnih poslova i posvećivanje cjelokupne pozornosti vlastitim robnim markama 'Arena' i 'Arena in'. Najgora je za njih bila 2009. godina, lani su poslovni rezultati bili bolji, a u 2011. se nadaju i boljima zbog aktivnosti koje su u planu. San Peter, s druge strane, spada u rijetke tvrtke koje u proteklih pet godina bilježe rast, što je, kako kaže Željko Matunci, rezultat razvojnih projekata koji su doveli do povećanja potražnje na tržištu, a time i do rasta proizvodnje. Tako ne samo da nije bilo otpuštanja (Arenu su u međuvremenu napustili samo - umirovljenici) nego su u San Peteru i zapošljavali, iako je 2009. godine bilo teško. Tada su, naime, najjače osjetili pad potražnje na domaćem tržištu.

Obje tvrtke puno rade za inozemstvo. Arena danas proizvodi oko 85.000 komada gornjih trikotažnih odjevnih predmeta i, osim u Hrvatskoj, prisutna je u Sloveniji, BiH i Srbiji, dok San Peter posluje i na tržištima Skandinavije, Njemačke, Italije, Engleske, Češke, Slovenije, Srbije i BiH. I obje tvrtke do sada uglavnom nisu surađivale s dizajnerima izvan vlastitih kuća. Iako je to do sada bio uspješan poslovni model, od suradnje koja je nedavno ugovorena očekuju puno. Arena je ugovorila suradnju s Igorom Galašem, kojeg ocjenjuju kao jednog od najtalentiranijih mladih kreatora za pleteninu, dok San Peter još od početka prošle godine surađuje s Robertom Severom, čiji se rad, ističe Matunci, dobro uklopio u koncept novog brenda koji San Peter stvara. U oba slučaja, očekuje se da bi prve kolekcije trebale biti predstavljene već na modnom tjednu u ožujku, dok bi prvi dizajnirani komadi mogli biti u trgovinama na jesen. Kad je riječ o kupcima, oni bi na taj način trebali dobiti mogućnost da dođu do zanimljivih, dizajniranih proizvoda visoke kvalitete po prihvatljivoj cijeni, ističu u obje kuće.

Novi dućani i nova radna mjesta

Modna kuća Arena dosad ima 25 dućana diljem Hrvatske, a u 2011. godini u planu je otvaranje pet novih u većim hrvatskim gradovima, u kojima bi se prodavala upravo nova robna marka koja nastane u suradnji s Galašem. U postojećim dućanima uređivat će se posebni odjeli za novu kolekciju, pa bi se time i otvorio određeni broj radnih mjesta, ističe Arsen Marić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik